Vas.
Vasemmistoliitto
Puolueen esittely

Vasemmistoliitto on 30 vuoden aikana kehittynyt punavihreäksi puolueeksi, jolle ympäristö- ja ilmastokysymykset ovat koko ajan entistä tärkeämpiä politiikan teemoja.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmässä on punavihreiden ympäristöaktiivien lisäksi teollisuuden ammattiyhdistysväkeä, matalapalkkaisten palvelualojen edustajia, kansainvälisen rauhanliikkeen puolustajia ja vakaumuksellisia kommunisteja.

Vasemmistoliitto menestyi hyvin huhtikuun 2019 eduskuntavaaleissa. Puolue sai runsaat 250 000 ääntä ja 16 kansanedustajaa.

Eduskuntavaalien jälkeen vasemmistoliitto nousi SDP:n vetämään hallitukseen, jossa vasemmistoliiton on ollut helppo liittoutua demareiden ja vihreiden kanssa.

Kommunistien ja kansandemokraattien poliittista perintöä edustavan vasemmistoliiton kansanedustajat istuvat eduskunnan täysistuntosalissa äärimmäisenä vasemmalla. Talouspolitiikassa vasemmistoliitto korostaa edelleen valtion roolia sekä tavoittelee yritys- ja pääomaverotuksen kiristämistä.

Puolueen vaaliteemat
1
Valtiontalouden tasapainottaminen oikeudenmukaisesti ja kestävästi. Esitämme miljardien edestä panostuksia hyvinvointipalveluihin sekä lisätuloja ja säästöjä.
2
Reilu ilmastopolitiikka. Vasemmistoliitto haluaa tehdä Suomesta reilun ilmastopolitiikan edelläkävijän, sillä ilmastokriisin pysäyttämiseksi on toimittava nyt.
3
Vahvat satsaukset koulutukseen sekä sosiaali- ja terveyspalveluihin. Haluamme jatkaa panostuksia koulutukseen sekä parantaa sotealan työoloja ja palkkausta.
Vastaukset puoluekoneeseen
1/14
Valtion on mieluummin otettava lisää velkaa kuin vähennettävä palveluita.
  • Li AnderssonVas.
    Kyllä
    Valtion velkaa ei voida kasvattaa rajattomasti, mutta leikkaukset palveluista eivät vähennä valtion velkaantumista vaan heikentävä hyvinvoinnin edellytyksiä.